De regionale helseforetakene har innført Kompetanseportalen som et dokumentasjonssystem for LIS-utdanning. Kompetanseportalen benyttes for å dokumentere gjennomførte læringsaktiviteter og oppnådde læringsmål.
Kompetanseportalen er i bruk ved alle helseforetak i Norge. Søknad til Helsedirektoratet om spesialistgodkjenning gjøres på bakgrunn av dokumentasjon av oppnådde læringsmål i Kompetanseportalen. Helsedirektoratet henter informasjonen direkte fra Kompetanseportalen.
Innlogging og brukerveiledninger
Innlogging til Kompetanseportalen gjør du på intranettsidene i ditt foretak. Hvis du ikke er på foretaket kan du logge på via mobilappen eller på PC med bank-ID gjennom direktelenke. Under finner du direktelenke til Kompetanseportalen for de ulike regionene, samt lenke til mobilapp:
Ved problemer knyttet til pålogging, meld sak i Min Sykehuspartner eller ta kontakt med Sykehuspartner på telefon 32 23 53 30
Du finner brukerveiledninger og instruksjonsvideoer under "Hjelp" i menyen til venstre (firkant med spørsmåltegn i), slik som på bildet under.
Tips og triks i Kompetanseportalen
Her finner du tips og triks om ulike funksjoner i Kompetanseportalen, fra hvilken nettleser som er best å bruke til hvordan å skru av e-postvarslinger når det bes om signatur i Kompetanseportalen.
Kompetanseportalen fungerer best i nettleserne Microsoft Edge eller Google Chrome.
Ved å trykke i feltet Søk i mine læringsmål og aktiviteter kan du søke etter læringsaktiviteter (prosedyrer, kurs mm.) og læringsmål.
Ved å velge læringsarena øverst i læringsmålplanen din kan du filtrere læringsmål ut fra læringsarena (der du arbeider nå og skal oppnå læringsmålet).
OBS! Dette valget lagres, du må derfor tilbakestille valget når om du roterer til annen læringsarena
Når du bytter arbeidssted skal du få tildelt det nye arbeidsstedets læringsmålplan (OBS: Læringsmålplan fra tidligere arbeidssted skal ikke tildeles på nytt eller reaktiveres).
Følgende informasjon fra gammel læringsmålplan vil synkroniseres inn i ny læringsmålplan / profil på nytt foretak:
Hva synkroniseres
Internt i RHF
Mellom RHF
Kommentar
Gjennomføring av læringsmål
Ja
Ja
Gjennomføring av læringsaktivitet
Ja
Ja
Blir liggende under tidligere arbeidssted
Veileder
Ja
Nei
Eventuelt ny veileder må legges inn manuelt
Veiledningssamtaler
Ja
Nei
Ny veileder kan se tidligere veiledningssamtaler
Dokumentarkiv
Ja
Nei
Når du bytter arbeidsted og får tildelt det nye arbeidsstedets spesialitetsplan/læringsmålplan, vil den synkroniseres med det du har gjennomført av læringsaktiviteter og læringsmål hos tidligere arbeidssted.
Læringsmål du har fått godkjent ved tidligere arbeidsted vil være godkjent i den nye planen du har fått tildelt.
Nasjonale prosedyrer du har gjennomført ved tidligere arbeidsted vil du finne i nåværende tildelte plan. Andre læringsaktiviteter og nasjonale kurs gjennomført ved tidligere arbeidsted vil du finne under knappen "Tidligere arbeidssted" på de ulike læringsmålene (se bildet under). Læringsaktiviteter på nåværende arbeidssted ligger under knappen med foretakets navn (Vestre Viken i eksempelet her) på de ulike læringsmålene. Du må inn på begge knappene for å få totaloversikt over alle læringsaktiviteter du har gjennomført.
Det er satt opp ulike varsler i Kompetanseportalen, for eksempel varsel om tildelt plan, godkjent læringsmål, signert krav, forespørsel om signering av krav og lignende.
Du kan motta varsler på tre ulike måter:
Enkeltvis e-postvarsel - Sendes ut tilnærmet umiddelbart etter hendelsen det skal varsles om.
Ukentlig oppsummering på e-post - Sendes ut i en samlet oppsummering en gang i uken (onsdag)
Hjem-sidevarsler i fanen "Hjem" i Kompetanseportalen. Dukker opp tilnærmet umiddelbart etter hendelsen det varsles om.
Du kan selv velge hvordan du ønsker å motta de ulike varslene. Du kan også slå av de fleste varsler dersom du ønsker det. Du finner innstillinger for varsler under menyen "Innstillinger" nederst i hovedmenyen til venstre.
Et annet tips er å lage e-postregler i Outlook slik at mail fra Kompetanseportalen automatisk legger seg i egen mappe.
Se avsnitt "Varsler" i "Brukerveiledning alle roller" under "Hjelp" i Kompetanseportalen for mer detaljer.
En leder som ønsker å delegere ut oppgaven godkjenning av læringsmål gjør det på sin "Hjem" side, ved å klikke på "Deleger godkjenning av læringsmål", som vist i bildene under:
Nytt grensesnitt for prosedyrelister er på plass i Kompetanseportalen. Funksjonaliteten vil gi en ny og mer tidseffektiv måte å registrere flere repetisjoner av en prosedyre.
I det nye grensesnittet er det mulighet for å:
favoritt-markere prosedyrer du ønsker at skal ligge øverst i visningen
enkelt søke etter en spesifikk prosedyre
registrere flere repetisjoner av en prosedyre på en gang, ved å skrive inn antallet du ønsker å registrere
Det finnes også en brukerveiledning under "Hjelp" i Kompetanseportalen. Den ligger under overskriften "Annet opplæringsmateriell" og heter "Brukerveiledning alle roller". Klikk deretter på avsnittet "Prosedyrelister (LIS)" for å komme til riktig sted.
Nasjonal samordning av prosedyrer i KP
Nasjonale prosedyrer er nå oppdatert i Kompetanseportalen, slik at antall ganger en prosedyre skal registreres er lik i alle foretak i hele landet.
Dokumentasjon i Kompetanseportalen av tidligere oppnådd kompetanse
Tverregional arbeidsgruppe for drift og videreutvikling av Kompetanseportalen har laget et dokument til LIS som kommer fra utlandet, som beskriver den tekniske fremgangsmåten for å få registrert tidligere kompetanse i Kompetanseportalen.
LIS, ledere, veiledere og supervisører har ulike roller i Kompetanseportalen.
LIS dokumenterer fullførte læringsaktiviteter
Egenregistrering
Sende til signering hos supervisør
Laste opp kursbevis
Gjennomføre e-læringskurs
LIS sender læringsmål til leder for godkjenning
LIS kan skrive forberedelse og referat fra veiledningssamtaler, samt lese over samtalene i ettertid
Leder tildeler læringsmålplan til LIS
Leder godkjenner eller underkjenner læringsmål LIS har sendt til godkjenning (oppgaven kan delegeres)
Leder kan følge LIS sin progresjon, eksempelvis ved å hente ut rapporter
Veileder oppretter veiledningssamtaler med LIS
Både veileder og LIS kan skrive forberedelse til, og referat fra, samtalen
Både LIS og veileder kan lese over gamle veiledningssamtaler ved behov
Veileder kan følge LIS sin progresjon
Supervisør godkjenner eller avviser læringsaktivitetene LIS har sendt til godkjenning
Ny rolle som sikrer at UAO kan følge sine LIS-ers progresjon i tildelte læringsmålplaner og se status på siste veiledningssamtale.
Vil du endre læringsmål og læringsaktiviteter?
Du kan foreslå endringer i læringsmål, Helsedirektoratets nasjonale anbefalinger om læringsaktiviteter, utdanningsvirksomhetenes utdanningsplaner og RegUts kurs.
Anbefalinger om læringsaktiviteter foreligger på tre nivåer, nasjonalt, regionalt og lokalt. Forslag om endringer på hvert nivå skal rettes til henholdsvis Helsedirektoratet, regionalt råd for spesialistutdanning (RegUtRåd) og egen utdanningsvirksomhet.
Helsedirektoratet gir anbefalinger om kurs, prosedyrer og andre læringsaktiviteter for hver spesialistutdanning, som er lagt inn likt i Kompetanseportalen i alle utdanningsvirksomheter.
Hvis et regionalt råd for spesialistutdanning ønsker regional samordning av lokale læringsaktiviteter (se avsnitt under), kan det formidles gjennom RegUt i regionen, som gir beskjed til regional systemforvalter av Kompetanseportalen, som vil sørge for endringer og kommunikasjon med lokale systemforvaltere i hver enkelt utdanningsvirksomhet.
Hvis du vil påvirke regionale anbefalinger om læringsaktiviteter, kan du kontakte den som representerer din utdanningsvirksomhet i det regionale rådet for din spesialistutdanning. Hvis du ikke vet hvem det er, kan du kontakte utdanningsansvarlig overlege (UAO) for spesialiteten eller utdanningskoordinerende overlege (UKO) i utdanningsvirksomheten din.
Hver utdanningsvirksomhet velger selv eventuelle lokale anbefalinger om læringsaktiviteter utover de nasjonale. Hvis du vil foreslå endringer i lokale læringsaktiviteter, kan du kontakte den som er utdanningsansvarlig overlege (UAO) i din spesialitet, for forankring i fagmiljøet ditt. Lokale endringer blir gjort av den som er lokal systemforvalter for Kompetanseportalen etter lokale rutiner. Hvis du ikke vet hvem som er UAO, kan du kontakte den som er utdanningskoordinerende overlege (UKO).
RegUt arrangerer kurs for leger i spesialisering etter Helsedirektoratets anbefalinger. Hvis du har forslag til videreutvikling av kurs, kan du fremme det for kursleder eller kontakte RegUt.
Kompetanseportal for LIS i kommunehelsetjenesten og ASA-spesialister
Helsedirektoratet sin versjon av kompetanseportalen (tidligere kalt kommuneløsningen) skal brukes av følgende LIS:
LIS 1 i kommunedelen
LIS 3 i allmennmedisin
LIS 3 i samfunnsmedisin
LIS 3 i arbeidsmedisin
Portalen skal brukes av alle utdanningsvirksomheter innenfor disse utdanningene. Gjennomføring i læringsmålplaner synkroniseres mellom de ulike versjonene av kompetanseportalen.