Ny kursrapport skal bidra til kvalitetsforbedring av kurs
Kursene i spesialistutdanningen skal møte legene i spesialiserings behov og bli bedre og bedre hver gang vi arrangerer dem. For å løfte frem forbedringsmuligheter fra deltakernes evalueringer, tar RegUt i bruk et nyutviklet kursrapportskjema som oppfordrer kursledere, kurskomiteer og RegUts kursadministrasjon til å videreutvikle faglige, pedagogiske og administrative aspekter, der det er nyttig.

Revisjon, utvikling og kvalitetsforbedring
Kurs i legers spesialistutdanning er sentrale bidrag for å nå læringsmålene i spesialiteten og til harmonisering av utdanningen. For å opprettholde høy kvalitet på kursene RegUt arrangerer, har vi utviklet en kursrapport som sendes til alle kursledere etter gjennomført kurs. Rapporten skal brukes som grunnlag for revisjon og videreutvikling av kursene, og er utformet for å identifisere forbedringsområder. Kursleder besvarer spørsmålene med utgangspunkt i evalueringer fra deltakerne, samt undervisernes, kurskomiteens og kursleders egne erfaringer fra gjennomføringen av kurset. Spørsmålene som stilles er:
- Bør det faglige innholdet i kurset være annerledes neste gang?
- Bør de pedagogiske virkemidlene i kurset være annerledes neste gang?
- Bør det være en annen oppmerksomhet på læringsmiljø neste gang?
- Bør RegUt gjennomføre tiltak for å sikre at deltakerne på neste kurs har annen erfaring og kompetansenivå som gir best mulig læringsutbytte (for eksempel justere antall kurs)?
- Bør informasjonen om kurset revideres før neste gang?
- Bør RegUt gjøre endringer i kursadministrativ praksis?
- Er det andre forhold du tenker kan bli bedre?
RegUt vil, i samarbeid med kursleder, kurskomiteen og andre relevante aktører, bruke svarene til kontinuerlig kvalitetsforbedring både faglig, pedagogisk og administrativt.
Kursene skal være tilpasset deltakernes behov og gi størst mulig læringsutbytte
Kursledere og undervisere oppfordres til å bruke interaktive undervisningsmetoder som engasjerer deltakerne, inkludert simulering og teknologiske løsninger der det er relevant. Det er også viktig å tydeliggjøre når i utdanningsløpet kurset er tiltenkt, samt eventuelle krav til forkunnskaper, for å sikre at kursene er tilpasset deltakernes erfaringer. På siden til hver enkelt kurs i kurskatalogen vår skal det være en detaljert beskrivelse av læringsutbytte, læringsmål, forkunnskapskrav, varighet og eventuelle opptakskriterier.
Kursledere skal samarbeide med arrangerende RegUt om praktisk gjennomføring, inkludert planlegging av datoer, lokaler, budsjett og opptaksprosessen. De skal også utarbeide kursprøver, evaluere deltakernes prestasjoner og bidra til kursrapportering og evaluering.
Evaluering gjør kursene bedre!
RegUt sender ut evalueringsskjema til alle kursdeltakere, hvor de blir bedt om å evaluere følgende aspekter:
- Faglig innhold: Deltakerne vurderer om kurset fokuserte på relevante problemstillinger og om de har oppnådd økt kompetanse.
- Undervisningsformer og læringsmiljø: Deltakerne gir tilbakemelding på om læringsformene var tilpasset innholdet, om aktiviserende læringsformer ble brukt, og om det var god kommunikasjon mellom undervisere og deltakere. De vurderer også om kurset var godt tilpasset digital undervisning, dersom det var aktuelt.
- Erfaringer og kompetansenivå: Deltakerne angir hvor de er i utdanningsløpet og vurderer om de hadde tilstrekkelige forkunnskaper for å ha nytte av kurset.
- Informasjon: Deltakerne vurderer om informasjonen som ble gitt i forkant av kurset var klar og om de fikk tilgang til nødvendig kursmateriell i god tid.
Gjennom systematisk evaluering og kvalitetsforbedring jobber vi sammen for at kursene i legers spesialistutdanning holder høy standard og bidrar til å oppnå læringsmålene. Interaktive undervisningsformer og klare kursbeskrivelser er viktige elementer i denne prosessen, og kurslederens rolle er avgjørende for en vellykket gjennomføring.
RegUt oppfordrer alle deltakere til å bidra i evalueringene, og til å kontakte arrangerende RegUt med eventuelle andre tilbakemeldinger.