Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

LIS-kursdagen 2024: Hvordan lykkes bedre med formidling av fakta og faginformasjon?

- Vi håper dette var en dag som ga inspirasjon til å tenke nytt. Det ble mange hyggelige og inspirerende samtaler i pausene, som i etterkant av LIS-kursdagen har ført til oppstart av flere samarbeid om utvikling av kurs, forteller RegUts pedagog, Jonas With Greger.

Publisert 04.07.2024
Sist oppdatert 07.08.2024
En gruppe mennesker som snakker
Bilde: Mats Kleivane, Kaia Johannson Ødegård, Johan Castberg Hellum, ukjent, ukjent. Fotograf: Nikolai Mørck

LIS-kursdagen juni 2024 

Den 10. juni 2024 arrangerte RegUt HSØ “LIS-kursdagen” for første gang. Dette var en dag for kursledere, undervisere, kurskomitéer og alle som er interessert i spesialistutdanning for leger i spesialisering i Helse Sør-Øst. Det ble en nyttig og lærerik dag med flere gode presentasjoner, der alt fra Virtual Reality (VR), kunstig intelligens (KI) og tavleundervisning med kritt var en del av tematikken. Konkrete tips som ble formidlet var blant annet å ha fokus på aktiviserende læring ved bruk av:

Studentaktiviserende læring

Læring er en aktivitet som bør aktivisere og engasjere. Alle lærer best når de er motivert, engasjert og opplever at læringsinnholdet svarer på spørsmål de selv har i egen arbeidshverdag. For at LIS skal huske og bruke det de har lært, bør de få eksempler og oppgaver som ligner på utfordringer de står overfor hver dag, og knagger å henge den nye kunnskapen på. Jan Magnus Aronsen, merittert underviser ved UIO snakket om studentaktiviserende læring – basert på erfaringer fra utviklingsprosjekter ved UIO.

Innblikk med simulering

Simulering er realistisk trening og refleksjon over iscenesatte hendelser fra klinisk arbeid. Ved hjelp av helsefaglig simulering kan helsepersonell trene på relevante og utfordrende situasjoner fra egen arbeidshverdag. Pasientene er byttet ut med simulatorer (dukker) eller markører. Hos RegSim skaper de et risikofritt miljø hvor helsepersonell kan forbedre kommunikasjon og samhandling for å bli et effektivt og trygt fungerende team. Lill Nybro og Hilde Amundsen, spesialrådgivere ved RegSim HSØ, gav oss innblikk i simulering fra deres arbeid på Simsenteret.

VR i undervisning 

Virtual reality er et spennende digitalt verktøy som kan gi LIS perspektiver de kanskje ikke ville fått på egen hånd. Ved bruken av VR-briller kan man trene kommunikasjonsferdigheter ved å bli plassert i en situasjon man skal løse, man kan se en situasjon fra en pasients perspektiv, eller observere en situasjon utspille seg, mens man selv «står i rommet». Kristian Kolberg Ødegård og Håkon Endresen Alnes, rådgivere ved BUPA OUS viste oss eksempler på bruk av VR i undervisning og hvordan VR kan være et godt supplement til vanlig undervisning.

En mann og en kvinne med vernebriller
Håkon Endresen Alnes fra BUPA OUS viser hvordan VR-briller fungerer. Fotograf: Nikolai Mørck

Å tenke nytt når man bygger kurs

Da den nye spesialistutdanningen kom på plass i 2019, valgte en samlet spesialitet for barnesykdommer å endre kurstilbudet for LIS. Marius Kurås Skram, leder for LIS i Barne- og ungdomsklinikken ved Rikshospitalet, var med i prosessen og er selv kursleder for et av de nasjonalt anbefalte kursene i barnesykdommer for leger i spesialisering. På LIS-kursdagen snakket Marius om mulighetene for å tenke nytt når man bygger kurs fra bunn og viste oss eksempler på kurs med halvårlige pensum med ukesamling og eksamen, hvordan video og podcaster kan være ressurser i forkant og etterkant av kurs og hvordan de ønsker å frigjøre seg fra historien og tenke nytt.

TENK 

Det å ha kunnskap er én ting. Det å formidle den er noe annet. Med utgangspunkt i resultater fra et større forskningsprosjekt om effektiv fagformidling, presenterte forsker, forfatter og formidler Jo Røislien konkrete grep man kan benytte for å bedre lykkes med å formidle fakta og faginformasjon.

Teknologiske verktøy som fremmer læring

Har vi samme oppmerksomhetsspenn nå som før? Hva trenger LIS i undervisning? Hva ønsker de? Ramin Kamran Darisiro, spesialrådgiver ved Helse Sør-Øst RHF, snakket om teknologiske verktøy som fremmer læring, og hvordan fremtidens undervisning blir påvirket av digitale verktøy, om vi vil eller ikke.

Pedagogiske grep for å heve kvaliteten

Det er mye jobb å planlegge og gjennomføre kurs for leger i spesialisering. Man skal tenke på læringsmål og læringsutbytte, sørge for god faglig og pedagogisk kvalitet. Hvor mange dager skal kurset vare? Hvor mange timer? Pedagogisk rådgiver ved RegUt HSØ, Jonas With Greger, viste frem eksempler på hvordan kurs kan se ut, og hvordan man med «enkle grep» kan heve kvalitet og læringsutbytte for LIS. Jonas og Synne Boberg, rådgiver ved RegUt HSØ, gikk også igjennom kursevalueringer fra over 8000 LIS, og trakk frem hva LIS ønsker seg av kursene. Ved kursevalueringer får vi klare svar på hva LIS faktisk mener fungerer og hva som må gjøres for å heve kvaliteten på kursene ytterligere.

En person som står foran en gruppe mennesker
Bilde: Jan Magnus Aronsen, merittert underviser ved Universitetet i Oslo. Fotograf: Nikolai Mørck

Kasuistikkbasert læring (Kbl)

Læring ved bruk av reelle sykehistorier. Hensikten er å trene studentene i differensialdiagnostiske overveielser, klinisk resonnement og beslutninger på basis av medisinsk kunnskap tilsvarende det som skjer i klinisk virksomhet. Kilde: Kasuistikkbasert læring – Medisin (profesjon) – Universitetet i Oslo (uio.no)

Diskusjoner og gruppearbeid (Kbl)

Diskusjoner og gruppearbeid i undervisningen gjøres i lærerledede grupper. Før møtet presenteres en kasuistikk som tar utgangspunkt i relevante læringsutbytter, sammen med eventuelle deloppgaver/kasuistikker. Med kasuistikken følger det informasjon som trinnvis kan gis ut i løpet av gruppemøtet. Det være seg ulike blodprøvesvar, røntgenbilder, biospisvar og lignende. Fokus i diskusjonen skal være på differensialdiagnostiske overveielser, alvorlighetsgrad, og behov for ytterligere informasjon som røntgen, blodprøvesvar, urinundersøkelser, biopsi eller andre undersøkelser for å komme videre i klinisk resonnement og beslutninger. Forslag til behandling, oppfølgning eller forebyggende tiltak og lignende bør diskuteres, sammen med en drøfting av på hvilket nivå i helsetjenesten pasienten bør følges. Kilde: Kasuistikkbasert læring – Medisin (profesjon) – Universitetet i Oslo (uio.no)

En gruppe mennesker som står rundt en skranke
Bilde: Mingling i pausen. Fotograf: Nikolai Mørck

Quiz og lignende 

Hvis du legger inn quiz før en læringsøkt, er dette en god måte å aktivere studentenes forkunnskaper på. Underveis i læringsøkten kan du bruke quiz for å finne ut om studentene dine henger med. En quiz i etterkant kan styrke læring ved at studentene anvender ny kunnskap. Quiz kan brukes som en form for repetisjon. Du kan også få en oversikt over hva studentene har lært. Da kan du finne ut hvor godt leksjonen fungerte. Dette kan være grunnlag for videreutvikling. Lag gode spørsmål. Når du skriver quizspørsmål er det viktig å bruke klart og lettlest språk. Når du formulerer svaralternativer må du tenke på at de

  • er begripelige
  • er plausible
  • tydelig utelukker hverandre
  • krever (passe mye) refleksjon

Styr tiden godt

Ha nok pauser i kurset og styr tiden godt.  Det gir deltagerne oversikt og erfaringsmessig er dette noe folk er meget opptatt av. Legg også inn pauser for mingling slik at deltakerne kan knytte kontakter. En av motivasjonene for å melde seg på, er å kunne knytte kontakter.

Folk må også få vite når arrangementet slutter, slik at de kan book egne møter etter det og for å avgjøre om de synes programmet er for langt eller for å bestemme over egen tid og andre avtaler de prioriterer. De fleste av oss har alle knapphet på tid og må kunne planlegge slik at kabalen går opp.

Det er viktig å ikke glemme hva som er hensikten med kurset og hvilket faglig nivå som passer for deltagerne. Viktigheten av å treffe på faglig nivå og mengde innhold, er trukket frem som viktige faktorer for gode kurs.

En gruppe menn som snakker
Bilde: Flere henvendte seg til Jo Røislien (t.v.), professor i medisinsk statistikk, programleder og profilert vitenskapsformidler. Fotograf: Nikolai Mørck.

Planlegger neste år

-Tilbakemeldingene fra dagen har vært gode, med konstruktive innspill til hvordan vi kan gjøre neste års LIS-kursdag enda bedre. Vi gleder oss til planleggingen og neste års LIS-kursdag allerede, forteller leder for RegUt HSØ og avdeling for utdanning og kompetanseutvikling, Kristijane Cook Hvaal.

I mellomtiden håper vi så mange som mulig tar kontakt med oss i RegUt HSØ slik at vi sammen kan gjøre spesialistutdanningen best mulig for LIS. Henvend deg til regutkurs@ous-hf.no om du ønsker kontakt med oss.